Thursday, November 17, 2005

hue and around

gisteren een boottochtje gemaakt op de perfume river hier in Hue. het nam ongeveer een hele dag in beslag. onderweg een heel aantal tussenstops gemaakt om keizerlijke tombes te bezichtigen. (e stuk of 4 -5 domeinen) allemaal heel mooi gelegen in de natuur meestal omwalt. net zoals in europa moesten ze ook het toonbeeld vormen van de welvaart van die keizers. er was er zelfs ene die 104 officiele vrouwen had gehad en daarnaast nog ontelbare concubines, decadentie troef met andere worden. spijtig dat ge geen foto`s mocht nemen in die tempels want er waren der echt heel sjieke bij langs binne. meestal was het een domein van meerdere hectares met een grote vijver en talloze pagodas, zuilen en dergelijke, met centraal en hoger gelegen de grootste tempel ter ere van de keizer.

vandaag ging het wekkerke om 5u30 af omdat we een tripke naar de DMZ gepland hadden. zonder de hele geschiedenis te geven effe toch kort situeren want we vonden dat toch zeer boeiend...
toen de fransen er vertrokken in de jaren 50 werd het land opgedeeld in een noorden en zuiden met als scheiding de ben hai river. dan is er een oorlog begonnen, waar de amerikanen zich dan nog mee zijn gaan moeien. oorspronkelijk werd er een zone rond die rivier afgebakent(van aan de oceaan tot aan de gens met Laos, zo een 70 km breed) waar er niet werd gevochten (=DMZ). ironisch genoeg vonden hier de hevigsten conflicten plaats naarmate de oorlog escaleerde. we hebben daar een hele dag historische plaatsten bezocht (met een gids uiteraard), sommige waar zelfs niks meer te zien van is. maar met u fantasie erbij waant ge u zo in platoon en ziet ge de charlies zo in de tropische jungle en de bergen zitten. zeer interessant allemaal, maar toch 1 speciale: een van de coolste dingen waren de Vinh moc tunnels. deze bevinden zich op 15 tot 25m diepte en bestaan uit talloze gangen waar alles in aanwezig was om met een heel dorp te overleven (ze hebben er ook echt 6 jaar!!! effectief in gewoond). het lokaal dorp heeft die tunnels zelf gebouwd omdat hun dorp kort bij de een ho chi minh trail lag(waarlangs de VC alles zuidwaarts transporteerde) later is zijn de tunnels dan ook deels gebruikt door militairen, die er dan samen met het volk in verbleef. de gangen waren echt klein en e waren zo een 50 tal kamerkes in van max 1 op 2 meter, daar sliep men dan met 1 gezin in. genoeg geschiedenis!!

morgen nog een half dagske hier in Hue rondtaffelen en dan de bus op naar Hoi an (4-5 uurkes)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home